Kapcsolat

Bálint Éva

Bálint Éva

Tel: 06-30-688-8367
Email: evabalint11@gmail.com
Web: http://www.elet-jatek.hu
Skype: balinteva3

Párkapcsolati és szexuális problémák

„A szerelem nem kér, nem követel. A szerelemnek olyan erősnek kell lennie, hogy önmagát bizonyítsa. Akkor már nem vonzódik, hanem vonz.”

/Hermann Hesse: Demian/

 

A szerelemnek az a lényege, hogy a másik megmutatja nekem önmagamat, és ezáltal lehetőséget nyújt arra, hogy a lényemnek minél nagyobb részét megismerhessem. A párkapcsolat (és a gyereknevelés) során olyan tapasztalatokat szerezhetünk, melyek különleges jelentőséggel bírnak személyiségfejlődésünk szempontjából.

Érdemes tisztáznunk gondolatainkat, érzelmeinket, mert azt viszünk bele egy kapcsolatba, ami bennünk van. Ha tudom, ki vagyok, jobban ismerem a vágyaimat, félelmeimet, ezáltal tudom kezelni azokat. Ha megtanuljuk önmagunkból meríteni az erőt, már nem támaszkodunk a másikra, hanem kiegészítjük egymást és elvárások nélkül tudunk örülni a másik létének.

A szexuális zavarok:

  • Merevedési zavar: A férfi a szexuális együttlétek során nem képes elérni és fenntartani a merevedést legalább az esetek 50%-ban. A tisztán lelki eredetű merevedési zavarra jellemző, hogy gyakran szituáció, és/vagy partnerfüggő, tehát más nővel való együttlétkor esetleg nem jelentkezik. Ugyancsak gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg – félve a kudarctól – amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe.
  • Korai magömlés: Az ejakuláció (ondó kilövellése) minimális stmilulációra bekövetkezik a személy akarat ellenére, még a hímvessző hüvelybe vezetése előtt, közben vagy rögtön utána.
  • Férfi orgazmus zavar (retardált ejakuláció): Megfelelő vágy és izgalom, valamint stimuláció ellenére az orgazmus késése, elmaradása.
  • Női orgazmus zavar:  Az orgazmus tartósan vagy ismétlődően elmarad vagy késik, a szexuális izgalmi fázist követően. Bár izgalmi szintjük megfelelő, kívánják partnerüket és az aktust is kellemesnek találják, képtelenek átlépni az orgazmus küszöbértékét.
  • Vaginizmus: A vagina külső egyharmadának akarattól független izomgörcse, melyhez más medencei izomcsoportok, hasizmok, farizmok is csatlakozhatnak. (Már a szexuális aktivitás anticipációja is kiválthatja.) Ennek következtében a férfi péniszének bevezetése nagyon megnehezül vagy lehetetlenné válik.
  • Frigiditás: A „frigiditás” (latin szó, jelentése: hidegség) női szexuális elégtelenséget, kielégülési képtelenséget jelent, holott frigidnek csak az a nő nevezhető, aki soha, semmilyen ingerléstől nem tud szexuális izgalomba jönni – ami igen ritkán fordul elő –, a többieknél legfeljebb orgazmus zavarról beszélhetünk, ami rendszerint a megfelelő ingerlés és ráhangolódás hiányának következménye. A frigiditásnak többnyire anatómiai okai vannak.

Pszichológiai tényezők szerepe a szexuális zavarok keletkezésében:

  • korlátozó nevelés, szexuális attitűd zavarai a szülőknél, kapcsolati és érzelmi zavarok, traumatikus korai szexuális élmények, elégtelen szexuális edukáció
  • kudarcok, bizalomhiány, a partner diszfunkciója, életkor, organikus tényezőkre adott pszichológiai reakciók, depresszió, szorongás
  • teljesítmény-szorongás, kudarctól való félelem, elégtelen szexuális kommunikáció, bűntudat, félelem az érzelmi intimitástól, inadekvát szexuális információk

A párkapcsolati és szexuális problémák pszichológiai hátterének megértésében és hatékony kezelésében segíthet az egyéni- vagy a párterápia.