Kapcsolat

Bálint Éva

Bálint Éva

Tel: 06-30-688-8367
Email: evabalint11@gmail.com
Web: http://www.elet-jatek.hu
Skype: balinteva3

Funkcionális meddőség

 „Mindenkinek csak egyetlen igazi megbízatása van: hogy önmagára találjon… Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk saját magunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig.”

/Hermann Hesse/

 

Terméketlenségről akkor beszélünk, ha tizenkét hónapig tartó védekezés nélküli együttlét után sem következik be a megtermékenyülés. A meddőség egyre több házaspárt érint világszerte, a gyermekre vágyó párok 10-15%-a küzd nehezített teherbeeséssel. A funkcionális meddőség esetében nem mutatható ki olyan szervi ok, amelyet felelőssé lehetne tenni a fogamzóképesség hiányáért.

A meddőséggel összefüggésben álló pszichés állapotok: a mindennapi gondok, a házastársi vagy szerepkonfliktusok okozta stressz, félelmek és azok elfojtása, illetve kevésbé hatékony megküzdő stratégiák, a kora gyerekkori tapasztalatok, a traumatizáltság és krónikus stressz, valamint a kötődési történetből is következő rejtett vagy nyílt kapcsolati zavarok. A lelki tényezők jelenlétét támasztja alá az a tény is, hogy funkcionális meddőség miatt pszichoterápiás kezelést kezdők - különböző arányban - nemző, illetve fogamzóképessé váltak. Ezeknek az okoknak a feloldása a lombikprogram eredményességét, sikerességét is befolyásolja.

Dr. Lux Elvira kutatta a nőiszerep-vállalást, illetve -hárítást, és arra az eredményre jutott, hogy a nők 30%-a már nyíltan vállalja, hogy nem örül annak, hogy nőnek született, és számtalan esetben tapasztalta azt, hogy a nemi szerepek öntudatlan hárítása „pszichoszomatikus áttételek” útján valósult meg. Legtöbbször már eleve valamiféle belső kettősség miatt alakul ki a gát; akarják, de a lelkük mélyén mégis elutasítják a babát.

Szerinte a központi idegrendszer szabályozásból eredő működészavarok a női szerepek (mint például anyaszerep), a nőiesség, a szexualitás hárítását szolgálják, a nő tudata és akarata ellenére jönnek létre, és elfojtott, nem vállalt érzelmekről árulkodnak.  

Más szerzők szerint a terméketlenség nem más, mint énvédelem, azaz a női szereppel, a várandóssággal, a szexualitással és a gyermekvállalással kapcsolatos intrapszichés konfliktusokra adott lelki válasz. Éppen ezért a belső konfliktusok pszichoterápiás feloldása megteremti a lehetőségét a fogantatásnak, a problémamentes várandósságnak és szülésnek.