Kapcsolat

Bálint Éva

Bálint Éva

Tel: 06-30-688-8367
Email: evabalint11@gmail.com
Web: http://www.elet-jatek.hu
Skype: balinteva3

Magzati kommunikáció

„Az anyákban van valami, ami alatta marad, (és ami fölébe is emelkedik a józanésznek) az anyáknak ösztöne van.”

/Viktor Hugó/


Az újszülött számos olyan készséggel rendelkezik, amely bizonyítottan nem a születést követő tapasztalatok eredménye, hanem az anyaméhben fejlődött és gyakorlódott be. A vizsgálatok meggyőzően bizonyítják, hogy az emberi élet oszthatatlan kontinuum, mely a fogantatással kezdődik és minden fejlődési fázisa egyaránt fontos. A magzat már számos területen kompetens. Fejlett idegrendszerrel, érzékszervekkel, mozgással, érzelmi élettel, kongnícióval (pl. tanulás, emlékezet, álom stb.) rendelkezik.

Az anyaméh a folyamatos ingerek és interakciók helyszíne. A fejlődő magzat érzékenyen reagál az anya mentális állapotára, az anyai beszéd néhány fizikai jellemzőjére (ritmus, rezgésszám, intenzitás, hangmagasság stb.). Képes érzelmeket megélni pusztán a beszéd intonációján keresztül, valamint felismeri édesanyja hangját, sőt nemcsak passzívan befogadja az anyai beszéd jellegzetességeit, hanem gyakorolja is azokat a mozgásokat, melyek az újszülött korban a hangadáshoz szükségesek.

A magzat már születés előtt komplex mozgás- és magatartásmintákkal rendelkezik. Mozgása egyfajta testbeszéd, mely önindította aktivitást, reaktív és interaktív viselkedést mutat. Az intrauterin környezetből jövő fenyegetés például gyakran vált ki reaktív viselkedést, védekező mozgást és nyugtalanságot. Ezeket az önregulációs magatartás, a kreatív coping (megküzdési stratégia) korai példáinak tekinthetjük.

Egész életünkre hatással van, hogy szüleink milyen érzésekkel, gondolatokkal várják érkezésünket. Ha az anya a terhességét szorongva tölti, az kihat a magzatra, de az apa esetleges bizonytalanságát is megérzi. A magzat viselkedését jelentősen befolyásolja az anyai stressz. A születés előtti stressz hatása mélyen rögzül, és akár generációkon keresztül öröklődhet.

A kapcsolatanalízis eredményei arra is rávilágítanak, hogy az akusztikus ingerlés, a magzattal folytatott kommunikáció pozitívan befolyásolja az érzelmi fejlődést és a kötődési készséget. A magzatnak igénye, hogy kapcsolatba lépjen az édesanyjával. Fontos, hogy megtanuljunk a magzati jelzésekre odafigyelni, és megfelelően válaszolni, hiszen az anyaméhben szerzett élmények meghatározzák a születendő gyermekünk testi-lelki fejlődését.

A gyermekvárás alatt nemcsak magzat fejlődik és jön végül világra, legalább ennyire lényeges, hogy mindeközben édesanya is születik. A terápia egyik kulcsfontosságú célja, hogy a várandós nő azonosulni tudjon a magzatával, képes legyen megérteni és elfogadni a kicsi igényeit, és ezekre jól tudjon reagálni. A jó anya-magzat kapcsolat segít a születendő baba tulajdonságainak megérzésében, sőt a szülés körüli szorongás oldásában is. Gyakran maga a szülés is gyorsabb, és kevesebb fájdalommal jár. A terápia hatására a várandós kismama megtanulja érezni a gyerekét, megérteni jelzéseinek érzelmi üzenetét, és tapasztalatokat szerez egyéniségéről is. Célja, hogy könnyebben alakuljon ki a babában az ősbizalom érzése, és ezáltal könnyebben fejlődjön saját személyisége, jobb legyen a másokhoz fűződő érzelmi kapcsolata, nyitottabb legyen a világra.

Ha bármilyen bizonytalanságot érez a várandósság alatt, akár az anyasággal, akár a szüléssel vagy a születendő gyermekével kapcsolatban, érdemes felkeresnie egy szakembert, aki segít a nehézségek hatékony feloldásában.