Kapcsolat

Bálint Éva

Bálint Éva

Tel: 06-30-688-8367
Email: evabalint11@gmail.com
Web: http://www.elet-jatek.hu
Skype: balinteva3

Gyermeknevelés

„… Nem érdekel, hol élsz, és mennyi pénzed van.
Azt akarom tudni, fel tudsz-e állni a kétségbeesés és a fájdalom éjszakája után, megviselten, sajgó sebekkel, hogy gyermekeidnek megadd mindazt, amire szükségük van.
Nem érdekel, ki vagy, és hogy kerültél ide.
Azt akarom tudni, hogy állsz-e velem a tűz közepébe, és nem hátrálsz-e meg…”

/Oriah Hegyi Álmodó indián törzsfőnök verse - részlet/

 

 

A gyermeknevelésben a legfontosabb a tisztelet. Nem csak arra kell megtanítani a gyerekeket, hogy ők tiszteljenek másokat, hanem elsősorban nekünk kell őket a legnagyobb tisztelettel körülvenni.

Gyermekeink nem a tulajdonunk, csak „kölcsönkapjuk” őket. Nem arra születtek, hogy elvárásainknak, vágyainknak engedelmeskedjenek és megfeleljenek. Egy egészségesen fejlődő gyermeknek nincs más vágya, mint az, hogy örömöt szerezzen azoknak, akik szeretik, és ezt őfelé gondoskodásukkal, gesztusaikkal folyamatosan közvetítik. Ezektől a személyektől könnyedén elfogadja az intő szót, a korlátozásokat, a fegyelmezést, mert érzi, hogy az ő érdekeit tartjuk szem előtt.

Azt kell éreztetni gyermekünkkel, hogy tiszteljük őt, hogy fontos a számunkra, hogy teljes mértékben elfogadjuk, hogy a családhoz tartozik és annak teljes és egyenrangú tagja, valamint hogy biztonságban van velünk. A gyermek biztonságérzete miatt fontos, hogy felállítsunk számukra határokat, és ezeket következetesen be is tartassuk. Így lesznek érzelmileg kiegyensúlyozottak gyermekeink. A szülő feladata a legjobbat kihozni a gyermekéből, illetve megadni számára a lehetőséget, hogy kibontakoztathassa önmagát.

Gyermekeinknek mindenben mi, szülők vagyunk a minta. Ha gyermekünk viselkedése vagy valamilyen tulajdonsága zavar minket, akkor először magunkban és a közeli rokonságban kell keresni annak eredetét. Viselkedési és érzelmi modellek vagyunk a számukra, tőlünk tanulják ezeket. Egyúttal a gyermek tükör is, megmutatja nekünk, mely területeken kellene megváltoznunk - hálásnak kellene lennünk nekik, amiért segítenek minket.

Ehelyett legtöbbször leszidjuk őket a viselkedésük vagy valamilyen tulajdonságuk miatt. Ahhoz, hogy a gyermek változni tudjon, nekünk kell megváltoznunk először, másképp viselkednünk, gondolkodnunk, éreznünk, beszélnünk velük. Amikor te rendben vagy, akkor a gyermekeid is! Ezért először magaddal foglalkozz és csak utána mással! Mert ha te jól érzed magad, akkor tudsz csak adni másoknak, beleértve a gyermekeidet is.

Ha bizonytalan vagy nehézségei támadtak gyermeke nevelése során, érdemes egy hozzáértő szakember segítségét igénybe venni, akivel együttműködve képessé válik a változásra, mely által tudatosabban támogathatja gyermeke fejlődését.